0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Από πού προκύπτει ότι το υποκείμενο του "χορηγούνται" είναι οι μέρες; Και ότι οι "όχι συνεχόμενες" είναι μέρες;
Τι είναι οι συνεχόμενες;
Συναπτές / Κολλητές (είτε χρονικά είτε γενικά σε μια σειρά)
Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Και δείχνει ότι η διοίκηση πρώτα από όλους δεν ξέρει στοιχειωδώς να διαβάζει ένα νομικό κείμενο. Και δημιουργεί έτσι μια επίφαση ορθής πρακτικής, που διαχέεται φυσικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και ενσωματώνεται και στα συστήματα (π.χ. myschool). Το πρώτο εδάφιο κάνει λόγο για ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ. Το υποκείμενο του ρήματος χορηγούνται είναι οι ΑΔΕΙΕΣ. Όπως είναι λογικό, άλλωστε, οι άδειες είναι που ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ, όχι οι μέρες. Οι μέρες υπάρχουν από μόνες τους ή μας τις χορηγεί δωρεάν ο Θεός. Δεν χρειάζεται κάποιος να μας χορηγήσει μέρες, εκτός αν του ζητάμε να μας δώσει κι άλλες μέρες ζωής.Στο δεύτερο εδάφιο, λοιπόν, όπου υπάρχει η απόλυτα συνηθισμένη σε νομικά κείμενα επανάληψη πανομοιότυπων ρημάτων και άλλων λέξεων της αμέσως προηγούμενης πρότασης ή εδαφίου ή παραγράφου, επαναλαμβάνεται το ρήμα ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ και συνεπώς αυτές για τις οποίες γίνεται ξανά λόγος ότι ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ είναι οι άδειες, όπως ακριβώς και στο πρώτο εδάφιο. Το "δύο εξ αυτών", κατά συνέπεια, σημαίνει αυτονόητα "δύο εκ των αδειών", όχι μόνο επειδή υπάρχει επανάληψη του ρήματος του πρώτου εδαφίου, αλλά και επειδή δεν μπορούν να χορηγούνται μέρες αλλά άδειες. Συνεπώς και οι "όχι συνεχόμενες" είναι άδειες και όχι μέρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει με βάση την ορθή κατανόηση του ΦΕΚ ότι ένας εκπαιδευτικός από το σύνολο των 8 ημερών βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών που δικαιούται μπορεί να πάρει ΔΥΟ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ δύο ή και τριών ημερών, αρκεί να μην είναι συναπτές ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ, η μία μετά την άλλη, και με την προϋπόθεση - εννοείται - να μην ξεπερνιέται το ετήσιο άθροισμα των 8 ημερών βραχυχρόνιων αναρρωτικών. Π.χ. μπορεί κάποιος να πάρει δύο αναρρωτικές των τριών ημερών με υπεύθυνη δήλωση και μία αναρρωτική με γνωμάτευση ιατρού των δύο ημερών (άθροισμα 8 ), αρκεί να μην είναι κολλητές οι δύο πρώτες, ή και με όποιον άλλο συνδυασμό βγαίνει.
Γιατί όχι μια άδεια των 8 ημερών με υπεύθυνη δήλωση να ξεμπερδεύει; Συνάδελφε θα παίζουμε με τις λέξεις; Αυτό με τις 2 μέρες ισχύει και εφαρμόζεται εδώ και παρα πολλά χρόνια. Έχουν δοθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες τετοιων αδειών απο δεκάδες σχολεία. Όλοι έχουν καταλάβει λάθος;
Πρώτον, δεν μπορεί να υπάρξει άδεια 8 εργάσιμων - προφανώς - ημερών. Αυτονόητο το γιατί. Άρα άκυρο το αντεπιχείρημα, που ήταν και ελαφρώς ειρωνικό. Δεύτερον το ΦΕΚ κάνει λόγο για άδειες σε πληθυντικό, άρα δεν μπορεί να υπάρξει μόνο μία, με την οποία θα ξοδευτεί το σύνολο και των οκτώ ημερών. Τρίτον, οι βραχυχρόνιες διακρίνονται σε εκείνες που έχουν γνωμάτευση και σε εκείνες που γίνονται με υπεύθυνη δήλωση, άρα και πάλι δεν δεν γίνεται να πάνε μονοκόμματα. Τέταρτο και πιο σημαντικό ίσως, είναι ότι κανένας δεν παίζει με τις λέξεις ούτε περιπαίζει αυτή τη στιγμή. Οι νόμοι είναι γραμμένοι με λέξεις και μάλιστα πρέπει να διαβάζονται κατά γράμμα, δηλαδή κατά λέξη. Και κάθε λέξη έχει ή μπορεί να έχει τεράστια σημασία σε ένα νομικό κείμενο. Αν σε αυτή τη χώρα έχουμε μάθει είτε ως ιδιώτες είτε ως κρατικοί υπάλληλοι είτε και ως πολιτικοί να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε στο περίπου ή στο ποδάρι, αυτό δεν είναι πρόβλημα εκείνων που μετράνε και προσέχουν την κάθε λέξη, αλλά ημών που δεν διαβάζουμε σωστά. Και κάτι τελευταίο. Ναι, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει καθιερωθεί ως σωστό κάτι που είναι λάθος και να ακολουθείται εσφαλμένα για χρόνια, πολύ απλά επειδή αρχικά κατανοήθηκε λάθος και δόθηκε η αρχική εσφαλμένη κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν και λίγα τέτοια παραδείγματα στην Ιστορία, και δη στην ελληνική.
Δεύτερον το ΦΕΚ κάνει λόγο για άδειες σε πληθυντικό, άρα δεν μπορεί να υπάρξει μόνο μία, με την οποία θα ξοδευτεί το σύνολο και των οκτώ ημερών.
Δηλαδή ένας μόνιμος που έχει ήδη συμπληρώσει τις 8 αναρρωτικές και κολλήσει ίωση κι ο παθολόγος του γράψει 3 μέρς αναρρωτική θα πρεπει να την στείλει στην επιτροπή ή να παρουσιαστεί ο ίδιος εκεί μετά την ανάρρωση;Ή μήπως τίποτα από τα δύο κι απλώς τη δίνει στον διευθυντή του;
Μετά τις 8 ημέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούνται περνάει από υγειονομική επιτροπή