0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η apri γράφει κάπου ότι "η συγκεκριμένη αντωνυμία [η ὅδε προφανώς] διακρίνει παροδικά ένα αντικείμενο από άλλα". Ομολογώ πως αυτό το "παροδικά" δεν το καταλαβαίνω (κυριολεκτώ).
Το τρίτο κριτήριο που αναφέρεις, δηλ. η διάκριση από ομοειδή ουσιαστικά ή από το ίδιο, δεν ξέρω κατά πόσο είναι απόλυτο. Όταν λέμε λ.χ ο ίδιος ο βασιλιάς, ο βασιλιάς διακρίνεται από τον εαυτό του ή από άλλους που μπορεί να έρθουν στη θέση του σε άλλη περίσταση;
Για να πούμε τι μπορεί να ισχύει στο "ούτος ανήρ", πρέπει να δούμε αρκετές προτάσεις μ' αυτό, για να δούμε πώς λειτουργεί. Ας πούμε, μου περνάνε διάφορες απορίες από το μυαλό:Μήπως το "ούτος" χρησιμοποιείται σ' αυτές τις φράσεις με την έννοια του "τοιούτος" ή "τόσος";Μήπως εννοείται ένας τύπος του ειμί και το "ούτος" είναι στην πραγματικότητα κατηγορούμενο;Μήπως έχει προταχθεί το επίθετο που προσδιορίζει το "ανήρ" μαζί με το άρθρο; (πχ. "ο θαυμάσιος ούτος ανήρ" αντί για "ούτος ο θαυμάσιος ανήρ");Έχει αόριστη σημασία, όπως έχει λ.χ το "καλός ανήρ"; Αν δεν είναι αόριστο, μήπως το ουσιαστικό περιορίζεται σημασιολογικά με κάποιον τρόπο μέσα στην πρόταση και γι' αυτό δεν είναι απαραίτητο το οριστικό άρθρο;
Τέτοιου είδους λεπτομέρειες έχουν αξία για τις λεπτές σημασιολογικές πτυχές του κειμένου. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο το τι λέει κάποιος αλλά και πώς το λέει. Δεν εννοώ μ' αυτό ότι πρέπει να διυλίζουμε τον κώνωπα σε βαθμό αηδίας ούτε ότι πρέπει να την πληρώνουν τα παιδιά, αλλά όλα έχουν τη σημασία τους, μικρή ή μεγάλη.
Παράθεση από: Vania στις Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:21:11 pmσυναδελφοι οι ερωτησεις μου αφορούν την γραμματικη κυριως...ονοματικοι τυποι ενος ρηματος ειναι μοναχα το απαρεμφατο και η μετοχη.αν μια ασκηση μας ζηταει να βρουμε γενικα τους ονοματικους τυπους τι ψαχνουμε?επίσης, ρηματικοι τυποι ειναι μοναχα το ρημα σε χρονο-εγκλιση-φωνη ή ψαχνουμε να βρουμε και μετοχες και απαρεμφατα στο κειμενο που μας δωσανε? οι ερωτησεις μου ειναι λιγο χαζες ,αλλα δεν ξερω γιατι μπερδευτηκα κι εχω αμφιβολιες... Ονοματικοί τύποι είναι όλοι οι τύποι που προέρχονται ή ισοδυναμούν με ονόματα: ουσιαστικά, επίθετα, αντωνυμίες. Αν η άσκηση δίνει κάποια διευκρίνιση σχετική, θα έψαχνα και για τους ονοματικούς τύπους του ρήματος.Ρηματικοί τύποι είναι οι τύποι που ανήκουν ή προέρχονται από ρήματα. Δηλαδή εγώ θα αναζητούσα και τα απαρέμφατα και τις μετοχές εδώ.
συναδελφοι οι ερωτησεις μου αφορούν την γραμματικη κυριως...ονοματικοι τυποι ενος ρηματος ειναι μοναχα το απαρεμφατο και η μετοχη.αν μια ασκηση μας ζηταει να βρουμε γενικα τους ονοματικους τυπους τι ψαχνουμε?επίσης, ρηματικοι τυποι ειναι μοναχα το ρημα σε χρονο-εγκλιση-φωνη ή ψαχνουμε να βρουμε και μετοχες και απαρεμφατα στο κειμενο που μας δωσανε? οι ερωτησεις μου ειναι λιγο χαζες ,αλλα δεν ξερω γιατι μπερδευτηκα κι εχω αμφιβολιες...