*

Αποστολέας Θέμα: Μαθημα στις 23.12; Με τι μυαλα θα ερθουν τα παιδια  (Αναγνώστηκε 7717 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος blueswire

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • carpe diem
    • Προφίλ
Απ: Μαθημα στις 23.12; Με τι μυαλα θα ερθουν τα παιδια
« Απάντηση #42 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 12:27:25 am »
Πάμε άλλη μια. Η Ελλάδα δεν υπάγεται στα κοσμικά κράτη. Δίνει προτεραιότητα στο δόγμα της ορθοδοξίας έναντι άλλων δογμάτων (και, φυσικά, άλλων θρησκειών). Το Σύνταγμα στ' όνομα της τριάδας ομνύει. Αυτό δε συμβαίνει στα κοσμικά κράτη. Διότι καμμιά, μα καμμιά, δουλειά δεν έχει το Σύνταγμα μιας χώρας, που αφορά ό λ ο υ ς τους πολίτες, με συγκεκριμένη θρησκεία και με συγκεκριμένο δόγμα που αφορά κ ά π ο ι ο υ ς πολίτες. Συνεπώς το ν' αναφέρεις ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει το Ιράν δεν είναι τιμητικό. Απλά τονίζεις ότι υπάρχουν και χειρότερα. Επίσης πουθενά το υπουργείο παιδείας δε λέγεται και θρησκευμάτων. Πουθενά δε μπλέκουν το σχολειό με την εκκλησιά και το δάσκαλο με τα ράσα. Μόνον εδώ. Και τα θρησκευτικά (μάθημα κατήχησης κι ομολογίας πίστεως) να διδάσκεται, αντί στο κατηχητικό απ' τον παπά, στο σχολειό απ' το δάσκαλο απ' την πρώτη δημοτικού ως την τρίτη λυκείου.
Από τυπική, νομική και θεσμική άποψη η Ελλάδα δεν είναι "κοσμικό" κράτος συμφωνώ. Όχι όμως 'θεοκρατία', που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε σωστά και να μην μας παρασύρουν οι απόψεις μας δεν πρέπει να χρηιμοποιούμε τον όρο "θεοκρατία" για τις σχέσεις κκλησίας πολιτείας στην Ελλάδα. Άλλωστε με αυτή την μορφή σχέσεων "χωρισμού κράτους-εκκλησίας" από ό,τι ξέρω και όπως ειπώθηκε στην ΕΕ υπάρχει μονο η Γαλλία. Όλα τα άλλα κράτη έχουν μία σχέση που είναι είτε "χαλαρή' είτε "συνεργασίας" είτε, όπως η Ελλάδα αναγνωρίζουν επίσημη θρησκεία, όπως η Αγγλία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Μάλτα. Το ότι αναγνωρίζεται ως επίσημη θρησκεία ο χριστιανισμός έχει σχέση και με την επίδρασή του στη δημιουργία του ευρωπαίκού πολιτισμού (αρέσει-δν αρέσει είναι μία ιστορική πραγματικότητα) και αντίστοιχα η ορθοδοξία στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχουν  παραδείγματα στην πατρίδα μας που δείχνουν πως η πολιτεία ήρθε σε αντίθεση με την εκκλησία και επέβαλε την άποψή της (προφανώς αυτό είναι και το σωστό σε μία δημοκρατία, η πολιτεία αποφασίζει), όπως οι ταυτότητες παλαιότερα. Αυτά και κλείνω εδώ καθώς η αντιπαράθεση  είναι και λίγο άσχετη με τον τίτλο του θέματος στο forum.
υ.γ. 1 το Ιράν το έγραψα ως κλασικό παράδειγμα θεοκρατικού καθεστώτος, ψάξε λίγο πως λειτουργούν οι θεσμοί εκεί και θα δεις ότι δεν υπάρχει σχέση με δημοκρατία
υ.γ. 2 τα θρησκευτικά στο δημοτικό ξεκινάνε απο Τετάρτη, όχι από Πρώτη, μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων με διάφορες προφάσεις παράνομα δεν διδάσκουν το μάθημα
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 23, 2024, 12:30:33 am από blueswire »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:04:13 »

Αποσυνδεδεμένος Dimi94

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 09:39:48 am »
Σήμερα κάποια δημοτικά σχολεία έδιναν βαθμούς, προκειμένου να μη φύγει κάποιος για μακριά..
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 23, 2024, 01:22:33 pm από Dimi94 »

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #44 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 02:34:17 pm »
Στην ερώτηση "με τι μυαλά θα έρθουν τα παιδιά στις 23.12 για μάθημα" που είναι και ο τίτλος της συζήτησης, μπαίνω στον πειρασμό να απαντήσω πως έπρεπε να έρχονται με  το ίδιο που θα πάνε στο φροντιστήριο το απόγευμα. Η ερώτηση θα ήταν πιο σωστή αν αναφερόταν σε μας. Εμείς ίσως έχουμε λόγο να έχουμε σιχαθεί και να έχουμε κουραστεί με όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο μας.
Σε μας (για τις στατιστικές) επίσης δεν έγινε μάθημα, αλλά εκκλησιασμός. Συνήθως ο εκκλησιασμός έχει να κάνει με τα πιστεύω του διευθυντή. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τον σχολικό εκκλησιασμό, καθώς θεωρώ κι εγώ πως εξυπηρετεί μια ανάγκη της οικογένειας και όχι του σχολείου. Τα θρησκευτικά τώρα, αφού μιλήσατε γι΄αυτά είναι ένα μάθημα εξαιρετικά ωφέλιμο όπως έχει σχεδιαστεί, όχι όμως όπως υλοποιείται. Ούτε γνωρίζει σε κανέναν χριστιανό την πίστη του (για παράδειγμα ούτε την πρωινή προσευχή δεν ξέρουν οι μαθητές), ούτε γνωρίζει σε μη χριστιανό έστω την πίστη των χριστιανών, ούτε εμπνέει, ούτε καν γίνεται λόγος για την χριστιανική ηθική, κάτι που θα ήταν ωφέλιμο έστω φιλοσοφικά στους μαθητές, ούτε ιστορικά εξετάζει κάτι. Ένας αχταρμάς ενοτήτων χωρίς ειρμό. Καθαρά ο καθηγητής αποφασίζει αν και τι θα κάνει. Αν έχει όρεξη προσφέρει έργο όμως. Η σχολή θεολογίας είναι μια σχολή με πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα και οι θεολόγοι εξαιρετικά μορφωμένοι για να μην κάνουν τίποτα.
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 06:49:49 pm »
Νομίζω ότι ο εκκλησιασμός έχει σχέση και με τις συνθήκες της κάθε περιοχης, όχι απλα τα πιστεύω του διευθυντή, σε μερη που δεν είναι πολύ μεγάλοι δήμοι με παρα πολλά σχολεία. Σ εμάς θα ήταν αδιανόητο να μην
γίνει εκκλησιασμος. Το έχουν συνηθίσει και τα παιδιά και έρχονται για να κοινωνήσουν, ακόμα και παιδιά που μόνο παραδοσιακή ανατροφή δεν έχουν. Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι θέμα οικογένειας και όχι σχολείου. Μου αρέσει η συμμετοχή των σχολείων σε τοπικές γιορτές, από την άλλη. Το θεωρώ μέρος της κοινωνικοποίησης. Αλλά αυτόν τον μαζικό εκκλησιασμό δεν τον μπορώ και με ενοχλεί να πρέπει να είμαι στην εκκλησθα και να προσοαθω να κρατήσω ησυχα παιδιά που βαριούνται. Αν έκανα μάθημα πιο αποτελεσματικό θα ήταν. Αν όχι μάθημα, κάποια γιορτή, κάποια δραστηριότητα με κοινωφελή σκοπό, κάποια προσφορά στην κοινότητα, αυτά είναι ωραία πράγματα για να γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Τα παιδιά με την ιδέα ότι κλείνουμε, δεν έχουν αντοχή. Οι συνάδελφοι, δεν ξέρω. Με δεδομένο ότι όλο και αργούν οι προσλήψεις, εμείς είχαμε διαγωνίσματα ακόμα και την Παρασκευή προχτές. Δεν θα έλεγα ότι οι συνάδελφοι δεν ήθελαν να κάνουν μάθημα. Ο καθένας ανάλογα με τον προγραμματισμό του, την τελευταία ημέρα έκανε κάτι πιο χαλαρό. Σήμερα οι περισσότεροι ήθελαν να έχουν φύγει και δεν τους αδικώ. Να είσαι από μακριά κ να πας στη δουλειά στις 23 μόνο για τον εκκλησιασμό, είναι άκυρο.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:04:13 »

Αποσυνδεδεμένος kyra_daskala

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 25, 2024, 07:58:18 am »
"Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έρθουν στο σχολείο στις 09:00 χωρίς τσάντες. Θα παρακολουθήσουν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου και μετά θα αποχωρήσουν από το σχολείο."

Ετσι γίνεται. Αλλά εγώ ζητάω μία απάντηση στην ερώτηση "από που προβλέπεται;" δηλαδή την εγκύκλιο που επιτρέπει απόφαση συλλόγου για την παρουσία των μαθητών χωρίς τσάντες, την αποχώρηση νωρίτερα και την μη λειτουργία του ολοήμερου αν υπάρχει στις 23/12;

Η ανακοίνωηση ήταν από το γυμνάσιο της περιοχής. Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία δούλεψαν κανονικά όλο το ωράριο μέχρι και το ολοήμερο.
https://www.youtube.com/watch?v=MwRNvpGydzw
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του

Αποσυνδεδεμένος IoannisDr

• Global Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 25, 2024, 05:24:05 pm »
Η ανακοίνωηση ήταν από το γυμνάσιο της περιοχής. Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία δούλεψαν κανονικά όλο το ωράριο μέχρι και το ολοήμερο.

Καιρό είχα να δω τέτοιο πετσοκομμα... ;D  ;D ;D

Χρόνια πολλά σε ολ@
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 25, 2024, 05:26:23 pm από IoannisDr »

Αποσυνδεδεμένος trust no one

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
Μαθημα στις 23.12; Με τι μυαλα θα ερθουν τα παιδια
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 26, 2024, 11:39:50 pm »
Off topic, αλλά αυτό το "χρόνια πολλά σε ολ@" που βλέπω από δω κι από κει, είναι από τα πιο αντιφατικά πράγματα που μπορούν να υπάρξουν.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 11:22:00 am »
Off topic, αλλά αυτό το "χρόνια πολλά σε ολ@" που βλέπω από δω κι από κει, είναι από τα πιο αντιφατικά πράγματα που μπορούν να υπάρξουν.
Αντί να γράφει κάποιος όλους/ες/α γράφει όλ@. Συνηθίζεται ως συντομογραφία τα τελευταία χρόνια. Εγώ δεν το χρησιμοποιώ, αλλά δεν το βρίσκω κακό. Άπαξ και το συνηθίσεις στη ματιά είναι ok.

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 02:45:06 pm »
Αντί να γράφει κάποιος όλους/ες/α γράφει όλ@. Συνηθίζεται ως συντομογραφία τα τελευταία χρόνια. Εγώ δεν το χρησιμοποιώ, αλλά δεν το βρίσκω κακό. Άπαξ και το συνηθίσεις στη ματιά είναι ok.

Στην "κανονική" του χρήση, δεν είναι αυτό που λες. Η "κανονική" του χρήση είναι για να συμπεριλάβει κι όλα τα άλλα "φύλα" πλην των 2. Ευχές λοιπόν για (χριστιανικές) γιορτές και παραπάνω φύλα δεν πάνε μαζί.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 03:06:09 pm »
Στην "κανονική" του χρήση, δεν είναι αυτό που λες. Η "κανονική" του χρήση είναι για να συμπεριλάβει κι όλα τα άλλα "φύλα" πλην των 2. Ευχές λοιπόν για (χριστιανικές) γιορτές και παραπάνω φύλα δεν πάνε μαζί.

Πιστεύω ότι είναι και για τα δυο. Ή μάλλον ξεκίνησε για να μην εξαφανίζονται οι γυναίκες πίσω από τον αρσενικό τυπο, αλλά επεκτάθηκε αργότερα και για να συμπεριλάβει τις ποικίλες ταυτότητες φύλου. Το ξέρω ότι στους περισσότερους αυτά φέρνουν αμηχανία όμως είναι μια εξέλιξη που υπάρχει και αν ήμασταν σε άλλη χώρα θα είχαμε συνηθίσει να έχουμε μαθητες που προσδιορίζονται ως άλλο φύλο από το βιολογικό και θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις αντωνυμίες που επιθυμούν, και θα διδάσκαμε στους μαθητες ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφες οικογένειας κοκ. Είναι φυσικά μεγάλη συζήτηση όλο αυτό.

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 03:27:23 pm »
Πιστεύω ότι είναι και για τα δυο. Ή μάλλον ξεκίνησε για να μην εξαφανίζονται οι γυναίκες πίσω από τον αρσενικό τυπο, αλλά επεκτάθηκε αργότερα και για να συμπεριλάβει τις ποικίλες ταυτότητες φύλου. Το ξέρω ότι στους περισσότερους αυτά φέρνουν αμηχανία όμως είναι μια εξέλιξη που υπάρχει και αν ήμασταν σε άλλη χώρα θα είχαμε συνηθίσει να έχουμε μαθητες που προσδιορίζονται ως άλλο φύλο από το βιολογικό και θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις αντωνυμίες που επιθυμούν, και θα διδάσκαμε στους μαθητες ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφες οικογένειας κοκ. Είναι φυσικά μεγάλη συζήτηση όλο αυτό.

Ξαναλέω. Χριστιανοσύνη κι "άλλο φύλο" δεν πάνε μαζί. "Εξέλιξη" δε σημαίνει πάντα "πρόοδος". Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να διαλέξει ό,τι θέλει. Ακόμη κι ο Χριστός δίνει ελευθερία στον άνθρωπο. Αλλά (ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας) δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. "Δεν πιστεύω, αλλά γιορτάζω τα Χριστούγεννα". "Είμαι άθεος, αλλά δέχομαι ευχές για την ονομαστική μου εορτή, τη μέρα δηλαδή που τιμάται ο Άγιος μου". "Είμαι πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά αυτοπροσδιορίζομαι ως ουδέτερο".
Η Πίστη δεν είναι αυτό που αποφασίζουμε εμείς ότι είναι. Είναι αυτό που έχει ορίσει ο Χριστός μας με την Καινή Διαθήκη κι είναι αυτό που έχουν ορίσει οι Άγιοι Πατέρες μας με τις διδασκαλίες τους. Δεν είναι υποχρεωτικό να τους ακολουθήσει κάποιος. Αλλά όπως δε μπορώ να δηλώνω φεμινιστής, ενώ δέρνω καθημερινά τη γυναίκα μου, έτσι δε μπορώ να δηλώνω Χριστιανός Ορθόδοξος και να πρεσβεύω πράγματα άκρως αντίθετα με τη θρησκεία αυτή. Η πολτοποίηση κι η ισοπέδωση των πάντων, δεν είναι πρόοδος. Η Χριστιανική θρησκεία είναι η θρησκεία της ανοχής και της αγάπης. Μη μπερδεύουμε ωστόσο την ανοχή και την αγάπη με την αποδοχή.

Συνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 03:55:42 pm »
Δεν έχουν όλοι την ιδθα σχέση με τη θρησκεία ώστε να ρυθμίζουν τη ζωή τους με βάση αυτό. Για κάποιον μπορεί να είναι σημαντικότερο να είναι οκ με το πώς θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, από το αν θα ακολουθεί μια θρησκεία. Εσένα σε ενοχλεί η συμπεριληπτικη έκφραση σε συνδυασμό με τις ευχές για θρησκευτική εορτή, απ ο,τι καταλαβαίνω. Σεβαστό. Άλλος το βλέπει αλλιώς.

Εγω προσωπικά δεν δηλωνω  άθεη αλλά η θρησκεία ως πνευματικό φαινόμενο δεν με αγγίζει εμένα προσωπικα. Δεν με αφορά. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα χρησιμοποιώ την ουδέτερη ευχή χρόνια πολλά και όχι καλε χριστούγεννα ή Χριστός Ανέστη γιατί το βλέπω απλώς σαν μια ευκαιρία να ευχηθώ κσι να μοιράσω χαρά στους άλλους δείχνοντας ότι τους σκέφτομαι. Τηρώ κάποια θρησκευτικά εθιμα μόνο σαν στοιχείο πολιτισμού και παράδοσης χωρίς την αντίστοιχη πνευματικότητα. Η συζήτηση για τις ταυτότητες φύλου και τα μη δυαδικά φύλα κλπ μου φέρνει αμηχανία για άλλους λόγους. Κυρίως γιατί θεωρώ ότι αντί να υπερβαίνει τα στερεότυπα πέρι ανδρικού και γυναικείου εμφυλου ρόλου, τα διαιωνίζει αφήνοντας απλα την ελευθερια σε κάποιον να ταυτιστεί με το ένα ή το άλλο ή να απορρίψει τελικά και την ιδέα του φύλου, αντί απλώς να απορρίψει τους εμφύλιυς ρόλους. Και δεν είμαι πεπεισμένη ότι όλο αυτό συμβαδίζει με την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι κι αυτό μια μεγάλη συζήτηση. Τα πράγματα δεν
είναι ασπρόμαυρο στη ζωή μας. Μια ευχή είναι πάντα ευχή και είναι κρίμα να μας ενοχλεί η πρόθεση να είναι μια συμπεριληπτικη ευχή.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 03:56:31 pm »
Εγώ πάντως που δεν το έχω ξαναδεί γραμμένο έτσι, είχα μια καθυστέρηση κάτι κλάσματα του δευτερολέπτου για να βρω ποια "κακιά" λέξη ξεκινάει με όλ... Αλλά και πάλι δεν πήγε το μυαλό μου σε περισσότερα των δύο φύλα.
Στον λόγο που απευθύνονταν σε κάποιο ζωντανό κοινό (γραπτό και προφορικό) νομίζω πως οι γυναίκες προηγούνταν των αντρών, πχ. κυρίες και κύριοι, στη ζωή όμως πήγαινε περίπατο αυτή η αβρότητα.
Συμφωνώ με τον trust no one σχετικά με την σημερινή επιλογή βολικών και μη βολικών παραμέτρων στην πίστη μας. Δηλώνει μια ασυνέπεια, που χαρακτηρίζει όμως την εποχή μας

@Έσπερος
Συμφωνώ μαζί σου σχετικά με τον εκκλησιασμό. Είπα πως έχει να κάνει με τα πιστεύω του εκάστοτε διευθυντή για να ξεμπερδεύω, αλλά αντικειμενικά σε μας στην επαρχία είναι μονόδρομος η σύμπνοια με τα θέλω της τοπικής κοινωνίας και αδιανόητη οποιαδήποτε αλλαγή ,αν ο διευθυντής θέλει να έχει την ησυχία του.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 27, 2024, 04:03:12 pm από ppil »
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Δεκεμβρίου 27, 2024, 05:53:46 pm »
Τώρα το τι πρεσβεύει η θρησκεία και τι όχι είναι μεγάλη κουβέντα. Απ' τη μια ο Χριστός μιλούσε γι' αγάπη κι απ' την άλλη η θρησκεία όπως ύστερα διαμορφώθηκε μιλά για καζάνια της κολάσεως. Ασυμβίβαστα πράγματα. Γενικά η διδασκαλία του Χριστού είναι ποίημα και κρυστάλλινος τρόπος ζωής. Απ' την πρώτη οικουμενική και το διαμορφούμενο δόγμα τα πράγματα πήραν αντίστροφη πορεία απ' τα λόγια του Ιησού. Εγώ βλέπω το Χριστό ως άνθρωπο. Ως δάσκαλο ως ποιητή ως φιλόσοφο ως επαναστάτη. Τη θεϊκή του φύση, που την παραδέχονται οι πιστοί, εγώ δεν τη βλέπω. Κι ούτε ο Ιησούς, αν υπήρξε πράγματι ως ιστορικό πρόσωπο, θεωρώ ότι διανοήθηκε ποτέ να υψώσει τον εαυτό του σε κάτι παραπάνω από ανθρώπινο. Εξ άλλου ως Υιός του Ανθρώπου αυτοπροσδιορίζεται συνεχώς στη Νέα Διαθήκη κι όχι ως Υιός του Θεού (όπως τον έχρισαν στην πρώτη οικουμενική). Εν πάση περιπτώσει και γνωρίζοντας πως ένας πιστός θα διαφωνήσει μαζί μου δέχομαι κι αντίθετες απόψεις. Δεν έχω το αλάθητο. Όπως, όμως, δεν το 'χει και κανείς άλλος.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32811
  • Τελευταία: venouli25
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1179684
  • Σύνολο θεμάτων: 19438
  • Σε σύνδεση σήμερα: 672
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)