0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχω όμως να θέσω ένα ερώτημα. Κάτι που απασχολεί και εμένα στο γυμνάσιο. Πόσο δυνατό είναι για ένα παιδί Ε Δημοτικού να μάθει (για παράδειγμα) 4 κεφάλαια Ιστορίας απ έξω και μάλιστα κατά λέξη. Γιατί όσο και λέμε "με δικά τους λόγια" οι ερωτήσεις δεν είναι μόνο ανάπτυξης. Είναι επίσης και αντιστοίχησης, πολαπλής επιλογής και κυρίως συμπλήρωση κενού . Οι κατηγορίες αυτές αν και διευκολύνουν από μία άποψη από την άλη χρειάζονται κατά λέξη απομηνμόνευση. Πως μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιο όγκο ύλης έν παιδί, ιδιαιτερα αν δεν έχει κάποια βοήθεια. Αλλά και κάτι το ουσιαστικότερο. Τι νόημα έχει (εκτός του να έχω ένα βαθμό για να δικαιολογήσω το βαθμό). Θα μάθουν τα παδιά καλύτερα; Η πράξη έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει...
Έχω όμως να θέσω ένα ερώτημα. Κάτι που απασχολεί και εμένα στο γυμνάσιο. Πόσο δυνατό είναι για ένα παιδί Ε Δημοτικού να μάθει (για παράδειγμα) 4 κεφάλαια Ιστορίας απ έξω και μάλιστα κατά λέξη. Γιατί όσο και λέμε "με δικά τους λόγια" οι ερωτήσεις δεν είναι μόνο ανάπτυξης.
δεν θέλω να παρέμβω στην κουβέντα, δεν είναι τα θεωρητικά ο κλάδος μου (ε, και το δημοτικό γλώσσα είναι περισσότερο , λιγότερο αριθμητικός γραμματισμός) , ως κάποιας ηλικίας και παρατήρησης όμως : θεωρώ ότι τα παιδιά μια χαρά μαθαίνουν και απέξω, παλιότερα κατεβατά μάθαιναν, είναι αναπτυξιακό χαρακτηριστικό τους που το αφήσαμε να ατονήσει. τα μικρά μας δεν μαθαίνουν και λένε απέξω τα παραμύθια που τους διαβάζουμε; φυσικά και οξύνεται το μυαλό με αυτή την άσκηση μυαλού. τα έχουμε κάνει μαλθακά εντελώς, ας κοπιάσουν και λίγο. και κανά ποίημα να μάθουν δε βλάπτει. έχουμε πήξει στην "κριτική σκέψη" , αλλά χωρίς γνωστικό υλικό στιβαρά χωνεμένο (όχι απλή παπαγαλία αλλά και στη μνήμη κάπως) πώς να συσχετίσεις πράγματα ; το βλέπω σε φίλους ιστορικούς (ακαδημαϊκά ψηλά εννοώ, όχι απλά πτυχιούχους). ας ασκηθούν λίγο, φυσικά να καταλαβαίνουν κιόλας αλλά ας ξεκινάνε από κάπου τον πνευματικό κόπο. από την πολλή ντεμέκ κριτική σκέψη (και την απουσία εξέτασης - όχι αλά παλαιά φυσικά) σήμερα πάνε σχολείο αδιάβαστα τα περισσότερα στο γυμνάσιο και στο λύκειο σίγουρα.