*

Αποστολέας Θέμα: Αρχαία Ελληνικά Α' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 218959 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος valia12

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
Απ: Αρχαία Ελληνικά Α' Λυκείου
« Απάντηση #140 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 04:55:12 μμ »
Καλησπέρα!Και εγώ πρώτη φορά ασχολούμαι με Α' Λυκείου και πραγματικά δυσκολεύτηκα πολύ στο πως να οργανώσω το μάθημα!Δεν ξέρω που να πρωτοδώσω έμφαση.Απ'τη μία θέλω να κάνουμε αναλυτικά τα πραγματολογικά για να μπαίνουν στο κλίμα εφόσον του χρόνου στο γνωστό θα ασχοληθούν πάρα πολύ μ'αυτά.Απ'την άλλη κάνω αναλυτική σύνταξη (όχι μόνο τους βασικούς όρους) και τυχαίνει σε ένα κείμενο 10-15 σειρών να συναντάμε πολλά συντακτικά φαινόμενα (γεν.αντικ./ επιρ.Κ/ δοτ. αντικ. κ.α) τα οποία προσπαθώ να εξηγήσω με παραδείγματα τι είναι με αποτέλεσμα να βλέπω ότι τα παιδιά δυσανασχετούν και νιώθω ότι τους έρχονται πολλές πληροφορίες μαζεμένες.Σημειωτέον, ότι ξεκινήσαμε αργά και δεν προλάβαμε να κάνουμε την "καλοκαιρινή" μας επανάληψη μόνο τις κλίσεις και το λύω και ούτε κατηγορούμενο δεν ξέρουν πότε έχουμε.Αλλά δεν είχα χρόνο να τα κάνω όλα επανάληψη έπρεπε κάποια στιγμή να μπώ στο κείμενο.Επίσης εγώ δεν τους δίνω φυλλάδιο με αρχικούς χρόνους και αντικαταστάσεις τους λέω να μάθουν τα πιο βασικά ρήματα του κειμένου για να κάνουμε τις χρονικές στο επόμενο.Και τέλος αν συναντήσουμε κάποια λέξη π.χ με ιδιαίτερη κλίση την γράφουμε στο τετράδιο.Πιστεύετε πως υπερβάλλω και δεν θα έπρεπε να τα κάνω όλα τόσο διεξοδικά;Η' (καθ'ότι δεν ξαναείχα Α' Λυκείου) όλα αυτά "πρέπει" να γίνονται;Συγνώμη αν σας κούρασα!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 03:29:29 »

Αποσυνδεδεμένος pontiki!!!

• Πλήρες μέλος
  • Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις...
    • Προφίλ
« Απάντηση #141 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 08:20:11 μμ »
ρε παιδιά και εγω είμαι πολύ προβληματισμένη!! κάνω το μάθημα φέτος σε φροντιστήριο και κοντεύει να σπάσει το κεφάλι μου!! Κάνουμε 3 ὠρες την εβδομάδα!!  Τι να πρωτοπρολάβεις?? και πώς να κάνεις σύνταξη, αν δεν ξέρουν ούτε τα βασικά?? και άντε και λες τα βασικά... με τα υπόλοιπα τι γίνεται, ὀταν τρέχει το κείμενο και το εγχειρίδιο γλωσσικής??
Δεν ξέρω, δε θα τη βγἀλω καθαρή φέτος!! ???

Αποσυνδεδεμένος Sun

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • αιτία ελομένου ' θεός αναίτιος
    • Προφίλ
« Απάντηση #142 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 08:27:50 μμ »
ρε παιδιά και εγω είμαι πολύ προβληματισμένη!! κάνω το μάθημα φέτος σε φροντιστήριο και κοντεύει να σπάσει το κεφάλι μου!! Κάνουμε 3 ὠρες την εβδομάδα!!  Τι να πρωτοπρολάβεις?? και πώς να κάνεις σύνταξη, αν δεν ξέρουν ούτε τα βασικά?? και άντε και λες τα βασικά... με τα υπόλοιπα τι γίνεται, ὀταν τρέχει το κείμενο και το εγχειρίδιο γλωσσικής??
Δεν ξέρω, δε θα τη βγἀλω καθαρή φέτος!! ???
Ρίξε κι εδώ μια ματιά : http://www.sunfiles.org/alpharhochialpha943alpha-alpha-lambdaupsilonkappaepsilon943omicronupsilon.html

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #143 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 08:33:11 μμ »
sun, ευχαριστούμε πολύ!!  Εγώ προσωπικά τα έχω δει και είναι πολύ χρήσιμα!!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 03:29:29 »

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #144 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 10:09:47 μμ »
pontiki, μια χαρά είσαι, 3 ώρες τη βδομάδα, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα!! Εμείς 2 ώρες τη βδομάδα και μέχρι πέρυσι μόλις μιάμιση ώρα τη βδομάδα !!!  :o >:( :-X

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #145 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 10:52:13 μμ »
Κοίτα, είναι λογικό να μη μπορείς να τα κάνεις όλα μαζεμένα, έτσι κι αλλιώς. Αυτό που κάνω συνήθως, είναι στα πρώτα μαθήματα να μην κάνω καθόλου κείμενο (ξεκινάω 2 βδομάδες πριν το σχολείο). Αρχικά τους κάνω για την πρόταση και πώς χωρίζουμε προτάσεις και τα είδη των συνδέσμων. Από γραμματική κανόνες τονισμού. Στο δεύτερο μάθημα κάνω το Υποκείμενο του ρήματος και από γραμματική την Α κλίση ουσιαστικών. Στο τρίτο μάθημα το κατηγορούμενο και το ειμί... και πάει λέγοντας.

Όταν έρθει λοιπόν η ώρα να μπούμε στο κείμενο, έχουν θυμηθεί κάποια βασικά πράγματα από τη σύνταξη και τη γραμματική, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν τί παίζεται. Στη σύνταξη δεν ασχολούμαι με πράγματα που δεν τους έχω κάνει. Αν για παράδειγμα έχουμε κάνει μόνο την πρόταση, το υποκείμενο και το Κατηγορούμενο, μόνο αυτά τους ζητάω να βρουν. Όσο προχωράμε στη γραμματική και το συντακτικό, τόσο περισσότερα φαινόμενα ζητάω να μου αναγνωρίζουν και στο κείμενο.

Επίσης, τους έχω κάνει ένα βασικό σχεδιάγραμμα με τους προσδιορισμούς και τους ζητάω να μου ξεχωρίζουν στην αρχή τους ονοματικούς απ' τους επιρρηματικούς. Όσο προχωράμε, βλέπουμε και το κάθε είδος των προσδιορισμών αναλυτικότερα.

Γενικώς, με βολεύει πολύ αυτό το σύστημα και μου μένει χρόνος για λεξιλογικά και ερμηνευτικά.

Μιλάω πάντα για ιδιαίτερο, για το οποίο ζητάω 3 ώρες (2 μέρες από 1,5 ώρες)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #146 στις: Σεπτέμβριος 29, 2010, 11:52:40 μμ »
Τέλειο είναι το σύστημά σου  gringa... Δύστυχώς, όμως, στο φροντιστήριο δεν ξεκινάς νωρίτερα από το σχολείο. Επίσης κάποιοι προχωράνε πολύ γρήγορα ενώ άλλοι όχι! οπότε αναγκαστικά αγχώνεσαι μη μείνεις πίσω στο κείμενο και τρέχεις...
Πάντως θα προσπαθήσω να το εφαρμόσω... κάνω το κείμενο  εστιάζοντας στα βασικά και φροντίζω πάντα να μου μένει χρόνος για επανάληψη σε γραμματική ή συντακτικό!!

Θα δείξει, ελπίζω να πάνε όλα καλά!!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #147 στις: Οκτώβριος 13, 2010, 11:24:30 πμ »
Λύσσανδρος δὲ τῇ ἐπιούσῃ νυκτὶ, ἐπεὶ ὂρθρος ἦν, ἐσήμανεν εἰς τὰς ναῦς ἀριστοποιησαμένους εἰσβαίνειν, πάντα δὲ παρασκευασάμενος ὡς εἰς ναυμαχίαν καὶ τὰ παραβλήματα
παραβάλλων, προεῖπεν ὡς μηδεὶς κινήσοιτο ἐκ τῆς τάξεως μηδὲ ἀνάξοιτο.

Καλημέρα σε όλους!!  Θα ηθελα τη  γνώμη σας για το ειδος των προτάσεων που εισάγονται με ως και εξαρτώνται απο το προεῖπεν<  προαγορεύω

Αποσυνδεδεμένος pupsi

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Όχι με λόγια, με έργα το άδικο πολέμα....
    • Προφίλ
« Απάντηση #148 στις: Οκτώβριος 13, 2010, 11:48:39 πμ »
Δευτερεύουσα ονοματική ειδική πρόταση εισάγεται με τον ειδικό σύνδεσμο ως που εκφραάζει υποκειμενική γνώμη - κρίση εκφέρεται με ευκτική του πλαγίου λόγου αντί της απλής οριστική γιατί το ρήμα εξάρτησης είναι ιστορικού χρονου (προειπειν) και λειτουργεί ως αντικείμενο σε αυτό

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #149 στις: Οκτώβριος 13, 2010, 11:58:12 πμ »
Ευχαριστώ πολυ!! Και εγώ ετσι τη χαρακτηρισα!!!  Ρωτάω όμως γιατι στο σχολειο την ειπαν τελική την πρόταση!!! 

Αποσυνδεδεμένος Μέμα

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #150 στις: Φεβρουάριος 10, 2011, 11:48:02 μμ »
Καλησπέρα. Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει μερικές ερωτήσεις σημαντικές στην εισαγωγή του Θουκυδίδη ;
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 13, 2011, 02:29:51 μμ από Lenazagor »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #151 στις: Φεβρουάριος 10, 2011, 11:51:18 μμ »
Τα πιο βασικά νομίζω είναι το πώς έβλεπε ο Θ την ιστορία, τρόπος ιστορικής συγγραφής, αξιοποίηση πηγών κτλ.

Αποσυνδεδεμένος Evnikim

• Νέο μέλος
  • *
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #152 στις: Φεβρουάριος 11, 2011, 10:32:47 μμ »
Ας πω τον πόνο μου κι εγώ... Δύο όλοι κι όλοι είμαστε οι φιλόλογοι που κάνουν αρχαία στην α' λυκείου... Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η συνεννόησή μας ήταν τόσο καλή στο τι θα διδάξουμε στο β' τετράμηνο που μόλις σήμερα αντιλήφθηκα ότι ο συνάδελφος ξεκίνησε τη β' επιλογή (βιβλίο Γ) ενώ εγώ την α' επιλογή (βιβλίο Α). Το θεωρούσε τόσο αυτονόητο ότι θα διδάξει το βιβλίο Γ που όταν τον ρώτησα ως παλαιότερο τι θα διδάξουμε και του μίλησα για το βιβλίο Α προφανώς το μυαλό του ήταν αλλού... Πέρα από το γεγονός ότι αισθάνομαι βλάκας, τι κάνω τώρα; Έχετε καμιά ιδέα; Να μεταπηδήσω στο Γ; Αισθάνομαι κι άσχημα γιατί τα παιδιά μπορεί να αγόρασαν και τα ανάλογα λυσάρια...

Αποσυνδεδεμένος steven_seagal

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #153 στις: Φεβρουάριος 11, 2011, 10:36:18 μμ »
Ας πω τον πόνο μου κι εγώ... Δύο όλοι κι όλοι είμαστε οι φιλόλογοι που κάνουν αρχαία στην α' λυκείου... Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η συνεννόησή μας ήταν τόσο καλή στο τι θα διδάξουμε στο β' τετράμηνο που μόλις σήμερα αντιλήφθηκα ότι ο συνάδελφος ξεκίνησε τη β' επιλογή (βιβλίο Γ) ενώ εγώ την α' επιλογή (βιβλίο Α). Το θεωρούσε τόσο αυτονόητο ότι θα διδάξει το βιβλίο Γ που όταν τον ρώτησα ως παλαιότερο τι θα διδάξουμε και του μίλησα για το βιβλίο Α προφανώς το μυαλό του ήταν αλλού... Πέρα από το γεγονός ότι αισθάνομαι βλάκας, τι κάνω τώρα; Έχετε καμιά ιδέα; Να μεταπηδήσω στο Γ; Αισθάνομαι κι άσχημα γιατί τα παιδιά μπορεί να αγόρασαν και τα ανάλογα λυσάρια...

βιβλιο Α ; που το θυμηθηκες βρε αυτο ;Μπορει να εισαι και μοναδικη πανελλαδικα .. :P εννοειται οτι ειμαι με το μερος του συναδελφου σου....

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32750
  • Τελευταία: wwwwww
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1177498
  • Σύνολο θεμάτων: 19400
  • Σε σύνδεση σήμερα: 887
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αύγουστος 21, 2024, 05:10:38 μμ)