*

Αποστολέας Θέμα: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη  (Αναγνώστηκε 3415 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος rorygr

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1105
    • Προφίλ
Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« στις: Μάιος 18, 2010, 01:49:23 μμ »
Το νέο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για την τουρκοποίηση της εκπαίδευσης στη Θράκη και τον υποβιβασμό της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα, υποστηρίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Π. Παύλος, σε επιστολή του, ημερ. 13 Μαΐου 2010, προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Προσωπικά, πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας και της γόνιμης -σε κάθε επίπεδο- συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά όχι με όρους υποτέλειας.

Μελετώντας την νέα Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, της 23ης/3/2010 προς τα Α.Ε.Ι. της χώρας, για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Πράξης: «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» για τα έτη 2010-2013, αισθανόμαστε ότι, ή εμείς έχουμε χάσει τα λογικά μας και παραλογιζόμεθα ή εδώ στη Θράκη συμβαίνουν παράλογα πράγματα.

Διότι, εάν είχαμε αντίστοιχες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας για την εισαγωγή, παραδείγματος χάριν, της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα τουρκικά δημόσια σχολεία της Κωνσταντινούπολης, θα ήταν τότε κάπως κατανοητή η λογική του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα όμως, η όλη μεθόδευση προκαλεί εύλογη έκπληξη και απορία, την στιγμή μάλιστα που ευρισκόμαστε ενώπιον μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας του τουρκικού επεκτατισμού να ποδηγετήσει τη Θράκη, αφού είναι γνωστό ότι το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή έχει υπερβεί τα όρια των διπλωματικών του ευθυνών και λειτουργεί ως άτυπο Υπουργείο Θράκης.
 
Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αντί να προάγει –όπως οφείλει- την δημόσια ελληνική εκπαίδευση στη Θράκη δίνοντας τη δυνατότητα –πέραν των χριστιανών- και σε όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να μορφώνονται ισότιμα, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, μεθοδεύει βήμα προς βήμα την τουρκοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Θράκης.
 
Διερωτώμεθα, εάν τα χρήματα του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν –εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης- να προορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας για να προετοιμάζεται το έδαφος, προκειμένου να εισαχθεί η τουρκική γλώσσα σε ολόκληρη την δημόσια εκπαίδευση της Θράκης και συγχρόνως να υποβιβάζεται η ελληνική σε δεύτερη γλώσσα. Διότι αυτό ακριβώς είναι κατ’ ουσίαν το περιεχόμενο και ο στόχος της ανωτέρω Πρόσκλησης.
 
Επιπλέον, αντί το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να εστιάσει στην αξιοποίηση των προς διάθεση κονδυλίων για τη διεύρυνση και τη δημιουργία νέων δημόσιων σχολείων στη Θράκη, ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή της, δαπανά από το 1997 μέχρι σήμερα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην κατεύθυνση υλοποίησης Προγραμμάτων, τα οποία δυστυχώς δεν δημιουργούν ουδεμία μόνιμη και βιώσιμη υποδομή στην εκπαίδευση. Ενώ, μόλις αυτού του είδους τα Προγράμματα περατωθούν και αφού έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά, δεν απομένει καμία ουσιώδης υφιστάμενη δομή και επιστρέφουμε πάλι στην αρχή, όπως έχουμε δείξει και σε άλλες επιστολές μας.

Πιο συγκεκριμένα, στις Ενότητες της εν λόγω Πρόσκλησης, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «… Μελέτη με αντικείμενο την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας … στα δημόσια σχολεία της Θράκης… υλοποίηση του μέτρου εισαγωγής της διδασκαλίας της τουρκικής στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Επεξεργασία αναλυτικού προγράμματος για την τουρκική γλώσσα… Διαμόρφωση Προτάσεων …για τα εκπαιδευτικά υλικά και βιβλία διδασκαλίας της τουρκικής στα δημόσια σχολεία…» (Σελίδες 6,7,8,9 της Πρόσκλησης).
 
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν νέες παραχωρήσεις προς τον τουρκικό επεκτατισμό που πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν διανοείτο να πράξει. Η εν λόγω δε μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας θεωρούμε ότι υποκαθιστά και επί της ουσίας ακυρώνει όλη την ελληνική διπλωματία και την μέχρι σήμερα ισορροπημένη πολιτική στην Θράκη, στην οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
 
Παράλληλα, το ίδιο πρόγραμμα προωθεί τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, έτσι ώστε η τουρκοποίηση όλων των Μουσουλμάνων της Θράκης, συμπεριλαμβανομένων των Πομάκων και των Τσιγγάνων (που αποτελούν περίπου τα 2/3 της μουσουλμανικής μειονότητας), να αρχίζει -με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων- από τη νηπιακή ακόμη ηλικία.
 
Τραγικότερο δε όλων είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την ανωτέρω Πρόσκληση: «…Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα είναι: νέες παιδαγωγικές μέθοδοι, διαφοροποιημένη παιδαγωγική, … διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» (σελ. 8 της Πρόσκλησης).
Στην Θράκη επομένως, του 2010, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, α) μελετά και σχεδιάζει επίσημα την εισαγωγή της τουρκικής σε όλα τα δημόσια σχολεία, β) δημιουργεί δίγλωσσα νηπιαγωγεία, για τα οποία δεν προνοεί κατά τον σχεδιασμό του την χρήση των άλλων μητρικών γλωσσών της μειονότητας (πομακική και τσιγγανική), γ) προάγει διαφοροποιημένη παιδαγωγική, δ) υποβιβάζει την ελληνική σε δεύτερη γλώσσα. Φοβούμαστε δε, ότι μετά από τη Θράκη σειρά έχει η υπόλοιπη Ελλάδα και τα υπόλοιπα δημόσια ελληνικά σχολεία να υποστούν τον διαπολιτισμό του Υπουργείου Παιδείας και τον υποβιβασμό της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα, αφού παντού πλέον υπάρχουν μουσουλμάνοι πολίτες.
 
Για τα ανωτέρω το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει για τους επόμενους 36 μήνες 10 εκατομμύρια ευρώ, εν μέσω περικοπών συντάξεων, μισθών και νέων φορολογικών αυξήσεων. Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε αυτήν την προσβλητική για τη Δημοκρατία και την επιστημονική δεοντολογία μεθόδευση.
 
Ζητούμε από εσάς, Κυρία Υπουργέ, αλλά και από τον Πρωθυπουργό, τους Βουλευτές της Θράκης και σύσσωμο το ελληνικό Κοινοβούλιο, να ανασταλούν άμεσα αυτές οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες οδηγούν απευθείας στη γκριζοποίηση και διχοτόμηση της Θράκης. Συγχρόνως, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή εγκλωβίζουν τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνησή του αλλά και την ελληνική πολιτική σε μια μη αντιστρεπτή κατάσταση πραγμάτων.
 
Για αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε σχετική επιστολή μας.
 
Τέλος, επισημαίνοντας το προφανές, ότι τέτοιες μεθοδεύσεις όχι μόνο δεν προάγουν μια ισότιμη φιλία και συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά αντίθετα, δυναμιτίζουν την φιλία των δύο λαών, αφού δημιουργούν όρους υποτέλειας του ενός στον άλλο, σας ζητούμε α) να ακυρώσετε άμεσα την εν λόγω Πρόσκληση, β) να την αναπροσαρμόσετε, αφού προηγηθεί διαβούλευση επιστημόνων από όλα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., γ) να περιορίσετε την Πρόσκληση σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και λοιπής εκπαιδευτικής στήριξης και, δ) ο σχεδιασμός της νέας Πρόσκλησης να προβλέψει ισότιμη μεταχείριση όλων των μητρικών γλωσσών της μουσουλμανικής κοινωνίας».

www.romiossini.com

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 03:22:02 »

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 18, 2010, 03:19:32 μμ »
Όπως και να το κα΄νουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει, για τα παιδιά της μειονότητας της Θράκης η Ελληνική είναι η δελυτερη γλώσσα. Π΄ρωτη του γλώσσα, δηλασή αυτή που μιλιέται στο σπίτι αλλά και στις κοινωνικές τους συναναστροφές, είναι η Τουρκική (ή η Πομακική στους πομάκους ή η Ρωμανί στους Ρωμά)...
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5794
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 18, 2010, 03:56:12 μμ »
Μα το πρόβλημα είναι ότι οι Πομάκοι και οι Ρομά δεν διδάσκονται ως πρώτη γλώσσα τη μητρική τους, αλλά την τουρκική, δηλ. μια ξένη γι' αυτούς γλώσσα. Για σκέψου εσύ να ζούσες στη Γερμανία και αντί να διδάσκεσαι ως πρώτη γλώσσα ελληνικά ή γερμανικά, να σου δίδασκαν κινέζικα. Σου φαίνεται λογικό;
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 18, 2010, 04:03:59 μμ »
Σε αυτό που λες για τους Πομάκους και τους Ρωμά, συμφωνώ απόλυτα. Και όταν μιλάμε για δίγλωσση εκπαίδευση πρέπει να ξεχωρίσουμε για ποιούς είναι η δίγλωσση εκπαίδευση. Γιατί ειδικά για τους Πομάκους και τους Ρωμά μιλάμε γα τετράγλωσση εκπαίδευση (Ελληνικά και Τουρκικά στο σχολέιο, Πομάκικα στο σπίτι, Αραβικά στα θργησκευτικά)
Αλλά, η διαφωνία μου προς τπο άρθρο (το οποίο ομολγώ δεν το διάβασα πολύ προσεκτικά) είναι ότι η Ελληνική όντως είναι δεύτερη γλώσσα. Άρα ως δευτερη γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται και με ειδικό τρόπο και όχι όπως διδάσκεται σε αυτούς που έχουν την Ελληνική ως μητρική τους.
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 03:22:02 »

Αποσυνδεδεμένος geo33

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 137
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 18, 2010, 05:03:03 μμ »
Γενικά η Πολιτεία δεν ξέρει τι της γίνεται με τους πομάκους. Τους έχει αφήσει έρμαια της τουρκικής πολιτικής, που τους εξαναγκάζει με αθέμιτα μέσα, να ενταχθούν στη λογική της τουρκικής αυτοσυνειδησίας. Αντί να τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τη δική τους κουλτούρα, τους έχει βάλει στο ίδιο τσουβάλι με τους τουρκόφωνους. Πουθενά δε γίνονται αυτά. Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα όπου στα σχολεία της διδάσκεται η επίσημη γλώσσα ως δεύτερη;

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 18, 2010, 06:36:51 μμ »
. Πουθενά δε γίνονται αυτά. Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα όπου στα σχολεία της διδάσκεται η επίσημη γλώσσα ως δεύτερη;

Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χωρες, αλλά ξέρω την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Θράκη. Όταν έχεις παιδί που στην Α Δημοτικού (και αργότερα για πολλούς και διάφορους λόγους) δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "Πώς σε λένε" τι θα κάνεις; Θα το αντιμετωπίσεις όπως όλα τα άλλα παιδιά που έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα Ελληνικά; Δεν πρέπει να του διδάξεις τα Ελληνικά (τη δεύτερη γλώσσα του) με έναν ειδικό τρόπο; Με ειδικές ασκήσεις, ειδικά βιβλία... Ε, αυτό είναι η διδασκαλία ως δεύτερη γλώσσα!
Αν θεωρείς ότι αυτό είναι λάθος, τότε δυστυχώς, δεν μπορώ να σου αλλάξω γνώμη. Απλά μάλλον δεν ξέρεις την πραγματικότητα με την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας (και δεν είσαι και υποχρεωμένος να την ξέρεις, άμα δεν είσαι από την περιοχή ή δεν δουλέυεις σε μειονοτικό σχολέιο)
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος giokspy

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1807
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ-04.01
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 18, 2010, 06:42:57 μμ »
και στο κατω κατω ποιος ειπε οτι οι πομακοι ειναι τουρκοι? Επειδη την καταγωγη τους την διεκδικουν οι τουρκοι? Με τεκμηριωμενα στοιχεια τη διεκδικουν και οι ελληνες  αλλα και οι Βουλγαροι μιας και υπαρχουν πομακοι και στη βουλγαρια. Δεν καταλαβαινω γιατι να αποδεχθουμε την τουρκικη εκδοχη http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%B9
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 18, 2010, 06:47:58 μμ από giokspy »
«Από την στιγμή που εδέχθηκες μέσα σου την φλόγα, τρέχε. Διότι δεν γνωρίζεις πότε θα σβήση και θα σε αφήση στο σκοτάδι.»

Αποσυνδεδεμένος summit

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 99
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 18, 2010, 09:50:49 μμ »
. Πουθενά δε γίνονται αυτά. Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα όπου στα σχολεία της διδάσκεται η επίσημη γλώσσα ως δεύτερη;

Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χωρες, αλλά ξέρω την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Θράκη. Όταν έχεις παιδί που στην Α Δημοτικού (και αργότερα για πολλούς και διάφορους λόγους) δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "Πώς σε λένε" τι θα κάνεις; Θα το αντιμετωπίσεις όπως όλα τα άλλα παιδιά που έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα Ελληνικά; Δεν πρέπει να του διδάξεις τα Ελληνικά (τη δεύτερη γλώσσα του) με έναν ειδικό τρόπο; Με ειδικές ασκήσεις, ειδικά βιβλία... Ε, αυτό είναι η διδασκαλία ως δεύτερη γλώσσα!
Αν θεωρείς ότι αυτό είναι λάθος, τότε δυστυχώς, δεν μπορώ να σου αλλάξω γνώμη. Απλά μάλλον δεν ξέρεις την πραγματικότητα με την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας (και δεν είσαι και υποχρεωμένος να την ξέρεις, άμα δεν είσαι από την περιοχή ή δεν δουλέυεις σε μειονοτικό σχολέιο)
Η έκφραση "Η ελληνική ως ξένη γλώσσα" σημαίνει ότι εκείνος που θα διδαχθεί τα ελληνικά έχει διαφορετική μητρική γλώσσα, άρα πρέπει να διδαχθεί τα ελληνικά με διαφορετικό τρόπο. Η λέξη "δεύτερη" εννοεί ότι κάποια άλλη γλώσσα είναι πρώτη ξένη γλώσσα (ποια;). Αλλά η διατύπωση "Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στη Θράκη" έχει τελείως διαφορετικό νόημα.

Αποσυνδεδεμένος ΜΕΝΙ@

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 121
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 18, 2010, 11:26:25 μμ »
Να σας πω εγώ που μένω στη Θράκη πως έχουν τα πράγματα.Τα παιδιά πάνε σε ελληνικό νηπιαγωγείο,στη συνέχεια σε μειονοτικό δημοτικό όπου διδάσκονται και ελληνικά.Οι περισσότεροι δάσκαλοι όμως δεν τους μαθαίνουν τίποτα,γιατι τα παιδιά δυσκολεύονται.Εννοείται πως μετά στο ελληνικό γυμνάσιο δε μπορείς να επικοινωνήσεις.Πιο φανατισμένοι είναι οι πομάκοι.Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι αρκετόι από αυτους έχουν καταλάβει ότι τα παιδιά τους πρέπει να μάθουν ελληνικά γιατί εδώ μένουν και εδώ θα σπουδάσουν.Πολλοί μάλιστα πληρώνουν και ιδιαίτερα!!!! Η Διαμαντοπούλου δεν ξέρει τίποτα......Με αυτά που προγραμματίζει μάλλον κακό θα τους κάνει παρα καλό.
Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο....κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει!!! ;)

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 19, 2010, 12:08:27 πμ »
Να σας πω εγώ που μένω στη Θράκη πως έχουν τα πράγματα.Τα παιδιά πάνε σε ελληνικό νηπιαγωγείο,στη συνέχεια σε μειονοτικό δημοτικό όπου διδάσκονται και ελληνικά.Οι περισσότεροι δάσκαλοι όμως δεν τους μαθαίνουν τίποτα,γιατι τα παιδιά δυσκολεύονται.Εννοείται πως μετά στο ελληνικό γυμνάσιο δε μπορείς να επικοινωνήσεις.Πιο φανατισμένοι είναι οι πομάκοι.Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι αρκετόι από αυτους έχουν καταλάβει ότι τα παιδιά τους πρέπει να μάθουν ελληνικά γιατί εδώ μένουν και εδώ θα σπουδάσουν.Πολλοί μάλιστα πληρώνουν και ιδιαίτερα!!!! Η Διαμαντοπούλου δεν ξέρει τίποτα......Με αυτά που προγραμματίζει μάλλον κακό θα τους κάνει παρα καλό.
Τα παιδιά ακόμα δεν άρχισαν να πηγαίνουν σε Ελληνικά νηπιαγωγεία, γιατί οι γονείς (και λογικό μου φαίνεται εμένα) ζητάνε να μαθαίνουν τα παιδιά και τη μητρική τους γλώσσα. Δίγλωσσα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν ακόμα. Αλλά και να υπήρχαν προκύπτει το θέμα που ανέφερα παραπάνω: Ποιά είναι η μητρική γλώσσα που θα διδάσκεται; Τα τούρκικα; Τα πομάκικα; Τα Ρωμανί; Και αν πάρουμε τους Πομάκους, ποιά Πομάκικα; Αυτά που μιλάνε στο Α χωριό ή αυτά που μιλάνε στο Β; Γιατί τα Πομάκικα (μόνο προφορική γλώσσα με σλάβικες επιρροές) έχουν πολλές διαλέκτους και αυτά που μιλούν στο Α χωρίο, μπορεί να μην γίνονται αντιληπτά από αυτούς στο Β χωριό! Μπέρδεμένη κατάσταση.
Αυτά, λοιπόν, τα παιδιά που δεν πάνε στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στο νηπιαγωγείο, μετά πηγαίνουν (ένα μεγάλο ποσοστό τους) σε μειονοτικά δημοτικά. Εκέι διδάσκονται από Τούρκους και από Χριστιανούς δασκάλους. Οι Τούρκοι, συνήθως μετακλητοί από την Τουρκία και μερικές φορές απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), διδάσκουν το αναλυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται και στην Τουρκία, έχοντας από τα παιδιά τις ίδιες απαιτήσεις που έχουν από τα παιδιά στην Τοουρκία. Οι Χριστιανοί δάσκαλοι, διδάσκουν από ειδικά βιβλία που έγιναν για τη διδασκαλία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και αντιμετωπίζουν την Ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα και όχι ως μητρική των παιδιών. Τώρα, όσον αφορά τους Χριστιανούς δασκάλους, οι περισσότεροι (το επιβεβαίωσα με έρευνα σε σχολεία της περιοχής) έχουν παέι στα μειονοτικά σχολεία για 3 κυρίως λόγους: 1) Περισσότερες διακοπές (μιας και έχουν όλες τισ Χριστιανικές αλλά και τις Μουσουλμανικές γιορτές), 2) Ευκολότερη δουλειά, με λιγότερες απαιτήσεις από το δάσκαλο, και 3) Το επίδομα!
Όταν, λοιπόν, ένα παιδί τελειώνει το δημοτικό με αυτούς τους όρους, τι θα κάνει στο γυμνάσιο; Απλά τον τουρίστα!
Υπάρχει και μία μερίδα παιδιών (κυρίως οι γονείς τους ανήκουν στην αστική τάξη και είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοι), που στέλνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και μετά σε Χριστιανικό δημοτικό. Τα παιδιά αυτά καταφέρνουν και μαθαίνουν πολύ καλά Ελληνικά, και εντάσσονται πιο έυκολα στο Γυμνάσιο και μετά στο Λύκειο. Οι διαρροές είναι πολύ μικρότερες.
Διαφορά υπάρχει και ανάμεσα στα 2 φύλα, με τα κορίτσια που συνεχίζουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να προσπαθούν περισσότερο από τα αγόρια, να έχουν καλύτερους βαθμούς και να περνάνε πιο εύκολα στο πανεπιστήμιο. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο τα κορίτσια μπορούν να ξεφύγουν από το σπίτι τους και να δουν κάτι άλλο. Για ένα γόρι είναι πιο εύκολο να φύγει από το σπίτι, έιτε γίνει φοιτητής είτε όχι.

Αυτά με λίγα λόγια συμβαίνουν στην εκπαίδευση στη Θράκη, και έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες, άρα δεν είναι δική μου άποψη.
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 19, 2010, 12:13:29 πμ »
Επίσης να πω ότι είναι άλλο πράγμα τα Ελληνικά ως Δεύτερη Γλώσσα στη Θράκη, και άλλο πράγμα η Διδασκαλία των Ελληνικών ως Δεύτερη Γλώσσα στα Παιδιά της Μειονότητας....
Το πρώτο σημαίνει ότι σε όλη τη Θράκη τα Ελληνικά μπάινουν δεύτερα στα σχολέια και ως πρώτη γλώσσα διδάσκεται κάποια άλλη. Το δεύτερο σημαίνει ότι τα παιδιά διδάσκονται τα Ελληνικά με τον τρόπο που διδάσκεται η δεύτερη/ξένη γλώσσα (κατά το Teaching English as Second/Foreign Language για τους Αγγλομαθείς)
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 769
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 19, 2010, 01:04:34 πμ »
επειδή οαρακολουθώ την εκπομπή του χαρδαβελ με τη δασκάλα στα πομακοχώρια θυμάστε τί ακριβώς έιχε γίνει ;γενικα οι πομάκοι είναι Ελληνες ;Τούρκοι ;συγχωρέστε την αγνοια μου....

Αποσυνδεδεμένος Landau

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 6022
  • Φύλο: Άντρας
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 19, 2010, 01:11:10 πμ »
επειδή οαρακολουθώ την εκπομπή του χαρδαβελ με τη δασκάλα στα πομακοχώρια θυμάστε τί ακριβώς έιχε γίνει ;γενικα οι πομάκοι είναι Ελληνες ;Τούρκοι ;συγχωρέστε την αγνοια μου....

Οι Πομάκοι είναι πληθυσμοί που ζούσαν από παλιά στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας εκεί στη Θράκη (καταγωγή θεωρείται ουσιαστικά από την περιοχή της Βουλγαρίας) που τους τελευταίους αιώνες έχουν εξμουσουλμανιστεί. Με απλά λόγια, βουλγαρικές φυλές μουσουλμανικής θρησκείας. Τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος έκανε το έγκλημα να τους κατατάσει στους "τούρκους" της Θράκης, παρ'όλο που οι ίδιοι δεν το ήθελαν, και έτσι τους ανάγκαζε να μαθαίνουν στα εκεί σχολεία την τουρκική, ενώ έχουν δική τους πομακική γλώσσα. Και μετά ψάχνουμε για εθνοπροδότες.. εδώ τους είχαμε στην πλατεία Συντάγματος τόσες δεκαετίες!
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 769
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 19, 2010, 01:16:48 πμ »
θα μπορούσαμε δλδ να τους εξελληνίσουμε ενώ τους έχουν προσεγγίσει κυρίως οι Τούρκοι,οπότε έχουν αξιώσεις για τη Θράκη;ευχαριστώ πάντως είναι ένα θέμα λίγο άγνωστο

 

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32750
  • Τελευταία: wwwwww
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1177498
  • Σύνολο θεμάτων: 19400
  • Σε σύνδεση σήμερα: 887
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αύγουστος 21, 2024, 05:10:38 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 1
Επισκέπτες: 304
Σύνολο: 305

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.105 δευτερόλεπτα. 34 ερωτήματα.