*

Αποστολέας Θέμα: Παραβατική συμπεριφορά μαθητή  (Αναγνώστηκε 156318 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Παραβατική συμπεριφορά μαθητή
« Απάντηση #1008 στις: Νοέμβριος 08, 2024, 12:18:53 μμ »
Όπως έμαθα, στο πρώτο περιστατικό (μπαλιές στις κερκίδες), η επέμβαση της εκπαιδευτικού ΦΑ απέτρεψε τα χειρότερα. Για το δεύτερο περιστατικό δεν γνωρίζω, αλλά αυτά τα πράγματα δεν χρειάζονται και πολλή ώρα για να συμβούν, όπως γνωρίζετε. Είναι υπόθεση δευτερολέπτων, και μπορεί εκείνη την ώρα ο συνοδός που ήταν μέσα στο κλειστό να είχε πάει π.χ. στην τουαλέτα. Το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο εκεί, όσο στο (α) αν θα επιβληθούν οι παρεπόμενες (πέραν της αποβολής) διαδικασίες παιδαγωγικού ελέγχου, για παράδειγμα αποκλεισμός όσων συμμετείχαν από μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, και (β) γιατί στάλθηκε ένα τέτοιο "μειλίχιο" (για να το πω κομψά) e-mail προς όλους τους γονείς, του οποίου το περιεχόμενο πιθανότατα θα πληροφορηθούν τα παιδιά και αντί να νουθετηθούν, μάλλον θα αποθρασυνθούν.

Τα προβλήματα της διαχείρισης είναι πολλά στο περιστατικό αυτό. Πειθαρχικά μέτρα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί και στους γονείς έπρεπε να έχει σταλεί μήνυμα προειδοποίησης για μη ανοχή ανάλογων περιστατικών. Σ αυτήν την κοινωνία όμως ζούμε. Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται τους γονείς.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:21:53 »

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
« Απάντηση #1009 στις: Νοέμβριος 08, 2024, 12:30:32 μμ »
Πειθαρχικά μέτρα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί (...) Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται τους γονείς.

Μα, τα άμεσα και αυτονόητα μέτρα ελήφθησαν ήδη. Το θέμα είναι αν θα ληφθούν και τα παρεπόμενα, όπως είπα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι και πιο αποτελεσματικά. Σκεφτείτε πώς θα είναι, να βλέπουν οι υπαίτιοι τους συμμαθητές τους να ετοιμάζουν μπαγκάζια για την πολυήμερη εκδρομή, και εκείνοι να μένουν πίσω. Επίσης, δεν ξέρω αν το e-mail που εστάλη ήταν αποτέλεσμα του "φόβου" που αναφέρετε, αλλά σίγουρα παρέλκει η αποστολή τέτοιων ήπιων e-mail σε τέτοιες περιπτώσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 08, 2024, 12:33:11 μμ από Scout »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1010 στις: Νοέμβριος 08, 2024, 12:47:00 μμ »
Μα, τα άμεσα και αυτονόητα μέτρα ελήφθησαν ήδη. Το θέμα είναι αν θα ληφθούν και τα παρεπόμενα, όπως είπα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι και πιο αποτελεσματικά. Σκεφτείτε πώς θα είναι, να βλέπουν οι υπαίτιοι τους συμμαθητές τους να ετοιμάζουν μπαγκάζια για την πολυήμερη εκδρομή, και εκείνοι να μένουν πίσω. Επίσης, δεν ξέρω αν το e-mail που εστάλη ήταν αποτέλεσμα του "φόβου" που αναφέρετε, αλλά σίγουρα παρέλκει η αποστολή τέτοιων ήπιων e-mail σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για τετοια συμπεριφορά το σχολείο έπρεπε ήδη να έχει αποκλείσει τιυς μαθητες από τις προσεχεις τουλάχιστον μετακινήσεις.

Τις πολυήμερες για Γυμνάσια δεν τις σχολιάζω. Δεν θα έπρεπε να γίνονται ούτως ή άλλως.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1011 στις: Νοέμβριος 08, 2024, 12:58:29 μμ »
πολυήμερες για Γυμνάσια (...) Δεν θα έπρεπε να γίνονται ούτως ή άλλως.

Διαφωνώ μαζί σας, αλλά υπάρχει άλλο, καταλληλότερο θέμα για τη συζήτηση αυτή. Εκεί έχω εκφράσει, αν δεν κάνω λάθος, αναλυτικά την άποψή μου.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:21:53 »

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1012 στις: Νοέμβριος 09, 2024, 01:56:07 μμ »
...Το πιο πιθανό είναι ότι αν το σχολείο δράσει αμέσως, οι γονείς δεν θα το τραβήξουν νομικά...
Είμαι πεπεισμένη γι' αυτό γενικότερα, αλλά στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι βέβαιο. Αν κάποιος ήθελε να κυνηγήσει το σχολείο είχε και άλλους λόγους, που αναφέρονται στο τέλος της ανακοίνωσης:
https://www.youtube.com/watch?v=QE5ushniRwM

@Scout στο περιστατικό που περιγράφεις δεν πρόκειται ακριβώς για ενημέρωση γονέων. Η ενημέρωση αφορά στην παροχή πληροφοριών και διευκρινήσεων, είναι το να σε κατατοπίζουν για το τι έγινε (χωρίς την αναφορά προσωπικών δεδομένων ανηλίκων φυσικά). Χωρίς αναφορά περιστατικών είναι απολογία. Έχω την ίδια γνώμη πάντως με την Έσπερον (και για τις εκδρομές).
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1013 στις: Νοέμβριος 09, 2024, 06:20:18 μμ »
Μια διευθύντρια σχολείου του Πειραιά περιγράφει κάποια περιστατικά. Αξίζει να διαβαστούν. Όλοι, θεωρώ, έχουμε βιώσει παρόμοια.

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/461804_istories-trelas-sta-sholeia-otan-goneis-paideyoyn-sholeia-kai-ekpaideytikoys-i

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1014 στις: Νοέμβριος 09, 2024, 07:22:32 μμ »
Είμαι πεπεισμένη γι' αυτό γενικότερα, αλλά στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι βέβαιο. Αν κάποιος ήθελε να κυνηγήσει το σχολείο είχε και άλλους λόγους, που αναφέρονται στο τέλος της ανακοίνωσης:
https://www.youtube.com/watch?v=QE5ushniRwM
. Αν το σχολείο είχε σοβαρή διοίκηση πρώτα απ όλα δεν θα επέτρεπε σε τηλεοπτικά συνεργεία να τραβούν πλάνα σε ώρα λειτουργίας του και ιδίως σε ώρα διαλείμματος που τα παιδιά είναι εξω. Αν έχει συμβεί κάτι στο σχολείο που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, βγάζεις δελτίο τύπου και σταματάς την όποια συζήτηση. Βέβαια αν είσαι σοβαρό σχολείο, οι καθηγητές γνωρίζουν τα ύποπτα σημεία μέσα στον χώρο του σχολείου και δεν αφήνουν τους μαθητες να καπνίζουν σε κοινή θεα. Κι αν οι μαθητες σου ενοχλούν κάποιον που είναι έξω, τους απομακρύνεις. Και ορίζεις πού θα στέκονται οι εφημερεύοντες ώστε να μην πλησιάζουν εκεί εύκολα οι μαθητες. Οπότε, σ αυτό το σχολείο υπάρχουν πολλά ζητήματα, δεν ξέρω αν είναι μόνο θέμα διοίκησης ή εκπαιδευτικών, καλά ξεμπερδέματα γενικώς να έχουν και αυτοί και οι μαθητες που άτυχης φοιτούν εκεί.

Για να δώσω μια ευρύτερη οπτική όμως, μιλάμε για Γυμνάσιο και μάλιστα της Αθήνας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καπνιστήριο σε κοινή θεα. Αυτά κάποτε τα θεωρούσαμε ακραία όταν γίνονταν σε κάποια δύσκολα ΕΠΑΛ. Οι προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών έχουν αλλάξει ηλικία. Στα 13-14 κάνουν πράγματα που κάποτε έκαναν στα 16.

@leon εγω έχω ζήσει ανάλογα περιστατικά μικρότερης βαρύτητας. Τα τελευταία 3-4 χρόνια πολύ έντονα. Στο σχολείο μου όλες οι μεγάλες ποινές είναι σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε καθηγητη/-ες (ακόμα και σε ολόκληρο τον Σύλλογο), παρα για συμπεριφορά απέναντι σε συμμαθητές. Και οι γονείς χρόνο με τον χρόνο είναι όλο και πιο αντιδραστικοί. Πλέον ζητάνε τον λόγο ακόμα και για τος ωριαίες.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 09, 2024, 07:26:06 μμ από Έσπερος »

Αποσυνδεδεμένος harac

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #1015 στις: Νοέμβριος 09, 2024, 10:42:52 μμ »
[...]Οι προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών έχουν αλλάξει ηλικία. Στα 13-14 κάνουν πράγματα που κάποτε έκαναν στα 16.

@leon εγω έχω ζήσει ανάλογα περιστατικά μικρότερης βαρύτητας. Τα τελευταία 3-4 χρόνια πολύ έντονα. Στο σχολείο μου όλες οι μεγάλες ποινές είναι σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε καθηγητη/-ες (ακόμα και σε ολόκληρο τον Σύλλογο), παρα για συμπεριφορά απέναντι σε συμμαθητές. Και οι γονείς χρόνο με τον χρόνο είναι όλο και πιο αντιδραστικοί. Πλέον ζητάνε τον λόγο ακόμα και για τος ωριαίες.

Το έχω παρατηρήσει και εγώ, στο γυμνάσιο. Για αυτό πρέπει να μπαίνουν όρια από την αρχή της χρονιάς και τα παιδιά να καταλαβαίνουν ότι αυτές οι συμπεριφορές έχουν και συνέπειες.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1016 στις: Νοέμβριος 10, 2024, 07:59:06 πμ »
Το έχω παρατηρήσει και εγώ, στο γυμνάσιο. Για αυτό πρέπει να μπαίνουν όρια από την αρχή της χρονιάς και τα παιδιά να καταλαβαίνουν ότι αυτές οι συμπεριφορές έχουν και συνέπειες.

Όμως μιλάμε για παιδιά που έχουν κάνει 8 χρόνια σχολείο πριν έρθουν στο Γυμνάσιο. Το να εχεις εφήβους που ψάχνονται και αντιδρουν, είναι φυσιολογικό. Το να σου έρχονται πρωτάκια που κάνουν σαν να μην γνωρίζουν τι σημαίνει πλαίσιο λειτουργίας και πώς φερόμαστε σε συμμαθητές και καθηγητές, είναι πολύ ανησυχητικό. Όχι απλα ανησυχητικό. Σε κάνει να αναρψτιεσαι για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Δημοτικό και για το αν θα έπρεπε και εκεί να δοθούν κάποια εργαλεία στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντεσ, ώστε να μην βγαίνουν μαθητες μετά από τη βασική εκπαίδευση χωρίς να έχουν κατανοήσει πώς ακριβώς πρέπει να στέκονται. Οι αναλφάβητοι απόφοιτοι δημοτικού ήταν ήδη ένα ζήτημα, τώρα έχουμε και άλλα…
Είναι τρομαχτικό το σε τι κοινωνία ζούμε και μεγαλώνουν έτσι τα παιδιά…

Αποσυνδεδεμένος harac

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #1017 στις: Νοέμβριος 10, 2024, 09:28:12 μμ »
Ναι, εκτιμώ ότι το κακό ξεκινά από τον αναλφαβητισμό, παρ όλες τις μεθοδικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών και συνεχίζεται ακόμα περισσότερο και στο γυμνάσιο. Δεν γνωρίζω τι φταίει και σε τι οικογενειακά περιβάλλοντα μεγαλώνουν εκείνα τα παιδιά που με κάνουν να αναρωτιέμαι, αλλά μπορώ να υποψιαστώ. 
Γιατί πολλά παιδιά αντιδρούν τόσο αρνητικά στο σχολείο;  Κάνω μάθημα και σε δημοτικό και παράλληλα με τα θέματα συμπεριφοράς με τρομάζει και το γεγονός ότι  μερικά παιδιά της  της Δ' (και δεν αναφέρομαι σε παιδιά με διάγνωση) δεν μπορούν να γράψουν σωστά το όνομά τους.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 10, 2024, 09:29:43 μμ από harac »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1018 στις: Νοέμβριος 10, 2024, 10:38:41 μμ »
Το οικογενειακό περιβάλλον είναι μεγάλη συζήτηση. Πολλοί συνάδελφοι είναι κατά των τιμωριών γιατί θεωρούν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Σίγουρα αυτό ισχύει για κάποιες περιοχές. Στο δικό μιυ μέρος όμως η συμοεριφορα των παιδιών χειροτερεύει όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Τα παιδιά είναι απλα κακομαθημένα. Ή παρατημένα με άφθονες υλικές παροχές.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1019 στις: Νοέμβριος 11, 2024, 02:37:52 μμ »
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καπνιστήριο σε κοινή θεα. Αυτά κάποτε τα θεωρούσαμε ακραία όταν γίνονταν σε κάποια δύσκολα ΕΠΑΛ.

Μου φαίνεται δύσκολο, στο δικό σας σχολείο (εννοώ στο λύκειο όπου φοιτήσατε, και προφανώς όχι ΤΕΛ τότε, ΕΠΑΛ σήμερα) να μην είχατε "τζούρα club". Εμείς τουλάχιστον, στα χρόνια μας, έτσι το λέγαμε. Σε "κοινή θέα" δεν είναι αυτά τα σημεία, αλλά επειδή σχετικά λίγα ακόμα σχολεία (ιδίως στο "εντελώς κέντρο" των πόλεων) στεγάζονται σε κτιριακές υποδομές εξηκονταετίας χωρίς αύλιους χώρους περιμετρικά, σε όλα τα υπόλοιπα (που κυρίως χτίστηκαν από τη δεκαετία του '80 και εντεύθεν) τα κτίρια είναι πανταχόθεν ελεύθερα και έτσι είναι δύσκολο να βρεθεί εντελώς αθέατο σημείο για την άσκηση αυτής της επιβλαβούς συνήθειας. Όσοι μαθητές καπνίζουν πάντως, συνήθως δεν κωλώνουν πλέον να ανάβουν το τσιγάρο (ή το iqos) με το που θα βγουν από την αυλόπορτα. Στα γυμνάσια, προς το παρόν τουλάχιστον, το ποσοστό είναι χαμηλό, στα λύκεια είναι λίγο υψηλότερο αλλά και πάλι νομίζω ότι η κατάσταση είναι μάλλον ελέγξιμη. Λίγο επειδή η τιμή του πακέτου έχει αυξηθεί σημαντικά, λίγο επειδή οι μαθητές όλο και κάποιο άθλημα θα κάνουν εξωσχολικά, πάντως το αποτέλεσμα είναι ότι η συχνότητα εφηβικού καπνίσματος σήμερα δεν έχει σχέση με τη δική μας γενιά. Ή έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Οι αναλφάβητοι απόφοιτοι δημοτικού

Είναι καλό να σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά πριν αναπαράγουμε τέτοιες ταμπέλες, γιατί μου θυμίζουν τους γνωστούς αφορισμούς εναντίον των εκπαιδευτικών από μεγάλο μέρος (ως επί το πλείστον χαμηλού πνευματικού επιπέδου) γονέων, που όντες οι ίδιοι "καταφερτζήδες της ζωής" (συνήθως φοροφυγάδες, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα) έχουν υιοθετήσει τη γνωστή σπέκουλα που οι πολέμιοι της δημόσιας και δωρεάν παιδείας έχουν συμφέρον να διασπείρουν στην κοινωνία. Αυτή συνοψίζεται στο "έχουμε γεμίσει αριστούχους-αγραμμάτους, οπότε μειώστε μας τους αναλογούντες φόρους και δώστε μας το δικαίωμα στην κατ' οίκον διδασκαλία των παιδιών μας, από εμάς τους ίδιους ή από όποιους εμείς επιλέξουμε".
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2024, 02:46:32 μμ από Scout »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1020 στις: Νοέμβριος 11, 2024, 05:47:41 μμ »
Εγω δεν θυμάμαι κάπνισμα στο σχολείο που ήμουν μαθήτρια. Δεν πήγαινα όμως σε σχολείο της γειτονιάς. Σίγουρα στα σχολεία της γειτονιάς θα υπήρχε αλλά για το πώς μεγάλωσα εγω, αυτό δεν ήταν κάτι φυσιολογικό, ήταν αλητεία, και παιδιά με τα οποία κανένα σωστά μεγαλωμενο παιδί δεν θα έκανε παρέα.

Κάπνισμα μαθητών γυμνασίου δεν είχα συνηθίσει να βλέπω, πάντα θα ήταν 2-3 μαθητες εκτός ορίων και ίσως κάποιοι που το δοκίμαζαν και μάλλον το παρατούσαν. Δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί η μονάδα και δεν ήταν κάτι που αμαύρωνε τη φήμη μας. Από τις καραντίνες και μετά άρχισε η μόδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και είχαν αρκετοί μαθητες, κρυφά στις τουαλέτες. Φέτος έχουμε κανονικό κάπνισμα, από υπερβολικά πολλά παιδιά, στις τουαλέτες πάλι και είναι κάτι που ενοχλεί πολύ τους γονείς των άλλων παιδιών και υπάρχει μεγάλο σούσουρο για το θέμα, σε βαθμό προσβολής της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Εγω τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Με θίγει ως επαγγελματία να είμαι σε έναν χώρο όπου οι μαθητες κάνουν πράγματα που δεν πρέπει κρυφά (οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ να γίνεται φανερά εν γνωσει και με ανοχή των καθηγητών.

Όσο για τους αναλφάβητους αποφοίτους δημοτικού, ένα παιδί που κομπθιαζει-συλλαβιζει και δεν μπορεί να γράψει έκθεση πάνω από 10 σειρές, είναι αναλφάβητο μετά από 6 χρόνια σχολείου και δεν μπορείς να αρνηθείς ότι τέτοιοι υπάρχουν. Σήμερα ένας μου είπε ότι η τελευταία φορά που είχε κασετίνα ήταν στη Δ δημοτικού. Αυτή η οικογένεια δηλαδή σταμάτησε ήδη τότε να ασχολείται με τη μόρφωση του παιδιού της. Αυτή είναι η κατάσταση. Παιδιά τουρίστες φοιτούν στο δημοτικό σε μια ηλικία που δεν θα έπρεπε να εινσι παρατημένα.

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #1021 στις: Νοέμβριος 11, 2024, 09:53:35 μμ »
Εγω δεν θυμάμαι κάπνισμα στο σχολείο που ήμουν μαθήτρια. Δεν πήγαινα όμως σε σχολείο της γειτονιάς. Σίγουρα στα σχολεία της γειτονιάς θα υπήρχε αλλά για το πώς μεγάλωσα εγω, αυτό δεν ήταν κάτι φυσιολογικό, ήταν αλητεία, και παιδιά με τα οποία κανένα σωστά μεγαλωμενο παιδί δεν θα έκανε παρέα.

Εσπερε, ακομα μια φορα κανεις το ιδιο λαθος! Με βαση τις δικες σπυ εκπειριες χαρακτηριζεις τους παντες!

Σε πληροφορω οτι οσοι καπνιζαμε δεν ημασταν ουτε αλητες οθτε χαναμε σε παρεες!
Μια χαρα μεγαλωμενοι ημασταν! Και απο «καλες» οικογενειες!

Επισης, σταματησα τις κασετινες στα μεσα της πρωτης δημοτικου, γιατι δεν μου αρεζαν! Ποτε δεν ειχα κασετινα μαζι μου! Ποτε ομως!
Παρατημενη δεν με ελεγες!

Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32762
  • Τελευταία: fourni
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1177793
  • Σύνολο θεμάτων: 19408